ÉPÍTÉSTÖRTÉNET

HÍREK - AKTUÁLIS

GALÉRIA

HÍREK

Borsi Rákóczi-kastély: a felújítási munkálatok állása február elején

borsi0215A Teleki László Alapítvány kiemelt projektje a szlovákiai Borsiban lévő Rákóczi-várkastély felújítása. A munkák januárban és februárban is zajlottak. Hogy állunk most?

A kastély történeti nyugati szárnya, az úgynevezett A-épület már elkészült szerkezetépítési munkái részeként megépültek az új födémek. Az új tetőszerkezet fóliatakarást, lécezést kapott az oromfaltól északi irányban, valamint a kiegészített oromfaltól a B épületszárnyig, elkészült az ámbitus tetőszerkezete és oszlopsora, valamint korlátja. Megkezdődtek a tetőbádogos munkák az ereszcsatorna tartóinak beépítésével, valamint folyamatban vannak a kéményépítések a tetősík fölötti szinteken.

Megtörténtek a régészeti szondázások, a feltárt falmaradványok geodéziai bemérése, dokumentálása, és folyamatban van a régészeti feltárások anyagának kiértékelése.

A földszinti helyiségek padlózata alatti talajcsere során kitermelték a földanyagot, és annak helyére beépítették a zúzottkő térkitöltést. Elkészült az alapfalak belső felületének szigetelőlemezes védelme, és folyamatban van a földszinti helyiségek aljzatbetonozása.

A kastély B épületszárnyán a már megépült közbenső új födémszerkezetek fölött befejeződött a tetőszerkezet ácsmunkáinak kivitelezése, jelenleg a tetősík fóliaterítését és a tetőlécezést építik.

Befejeződtek a régészeti szondázások; ezek során kiderült, hogy konzerválni kell a feltárt falmaradványokat. A leletmentési előírások végrehajtása a kiviteli tervek részleges áttervezését és a műemlékvédelmi hatósággal történő ismételt jóváhagyatását igényelte. Az átdolgozott tervek elkészültek, így megkezdődhetnek a tervmódosításokkal érintett lépcsőházi szerkezetek kivitelezési munkái.

Itt tartunk most. A Rákóczi-várkastély 2020-ra készül el, 2019-ben folyamatosan folytatódnak a munkálatok. Ezekről időről időre beszámolunk honlapunkon és a Teleki László Alapítvány Facebook-oldalán.

Borsi a Kossuth Rádió A Hely című műsorában

A Kossuth Rádió kiváló magazinműsora, A Hely január 10-i adásában Borsi volt a téma. Farkas Erika műsorvezető beszélgetett a Teleki László Alapítvány munkatársaival, Dr. Diószegi Lászlóval és Káldi Gyulával, Borsi polgármester asszonyával, valamint a felújítás egyik tervezőjével, Wittinger Zoltánnal.
A műsor meghallgatható az alábbi linken:

Év végi helyzetjelentés Borsiból: terv szerinti haladás mindkét épületen

borsi18bA borsi Rákóczi-kastélyról nemrég azt írtuk: ha továbbra is jól, a tervezett ütemben halad a felújítás, tartható a 2020-ra előirányzott átadás.

Az év végi helyszíni szemle során tapasztaltak azt bizonyítják, hogy a terv szerinti befejezésre továbbra is minden esély megvan.

A B – vagyis az 1940-es évek felújításakor Lux Kálmán műépítész által a kastély hátsó frontján felhúzott – épület tetejét elbontották, a zárófödém szintjén elkészült az új vasbeton koszorú. A földszint fölött lévő közbenső és a záró acélszerkezetű födém cserélendő gerendáit kibontották, az újakat beépítették. Elhelyezték a gerendasoron tervezett trapézlemez terítését, elkészült a vasszerelés és bebetonozták a födémeket.

Megkezdődött a tetőszerkezet ácsolása, a sárgerendákat hiánytalanul rögzítették, a keleti szárny főszaruállásainak fedélszékeit felállították. Az épületben ezenkívül a padlósüllyesztéssel kapcsolatos régészeti feltárások és azok dokumentálása is folyamatban van.

Ami az A, vagyis főépületet illeti, itt a nyugati szárnyon teljes terjedelemben elbontották a tetőszerkezetet, az épületszárny déli felében a közbenső és a zárófödémet. A nyugati szárnyon lévő elkészült a falegyen falazása, valamint a vb, koszorú betonozása.

A nyugati szárny oromfaltól északra eső szakaszán valamint az északi szárnyon megácsolták a tetőszerkezetet és azt fóliaterítéssel védték be. A földszinten elbontották a tervezők által kijelölt falakat, kialakították az új, közbenső acélszerkezetű födém gerendáinak helyét. Az acélgerendák beépítése megtörtént és bebetonozták a közbenső vb födémlemezt. A padlószint süllyesztéséhez szükséges régészeti szondázások itt is megkezdődtek, egyidejűleg folyamatos a padozat alatti talajcseréhez szükséges földkitermelés.

A Rákóczi-kastély a két világháború között

rakocziKiváló tanulmány jelent meg a Zempléni Múzsa című folyóiratban a borsi Rákóczi-kastély két világháború közötti történetéről. Komporday Levente írásából kiderül, hogy az épület ekkor sem volt éppenséggel biztonságban, még lebontása is felmerült: amikor a tulajdonos Windischgrätz herceg 1931-ben eladása mellett döntött, Szentpétery Piroska kongatta meg a vészharangot, mondván, az ingatlanra „három szlovák gazda is alkuszik”, akik ha kifizetik a háromszázezer koronás vételárat, „a telket elosztják háromfelé, az épületet lebontják s építenek a kőből házat, istállót, csűrt, kamrát.” Hogy így történt volna-e, nem tudhatjuk, a Rákóczi-kastély mindenesetre megmaradt. A két háború közti évek további izgalmas részleteiről az alábbi linken olvashat:

http://www.zemplenimuzsa.hu/05_2/komporday.htm

A borsi felújítás egyik tervezője a Karc FM-n

borsiNovember 8-án Wittinger Zoltán, a borsi Rákóczi-kastély felújításának egyik tervezője volt a Karc FM Spájz című műsorának vendége. Back Réka műsorvezetővel egy órán át beszélgettek a projektről — szóba került többek között az, miért hívják várnak az épületet, ha nem vár, miért feltételezhető jó okkal, hogy a reprezentációs helyszín mellett a borsi kastély a család “női rezidenciája” volt, és hogy milyen érdekességek derültek ki a műemléki feltárás során.

Az alábbi linken megtalálható a teljes délelőtti műsor, a Wittinger Zoltánnal folytatott beszélgetés az első órában hallgatható meg.

Borsi Rákóczi-kastély: továbbra is jó iramban halad a felújítás

borsiAmikor szeptember 26-án hivatalosan is bejelentették a borsi Rákóczi-kastély felújításának megkezdését, még maguk a rekonstrukciót irányító és koordináló Teleki László Alapítvány szakemberei is meg voltak lepődve, az alig egy héttel korábban megkezdett munkálatok máris milyen eredményeket hoztak.

Az iram azóta sem csökken. Sőt.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint a B – vagyis az 1940-es évek felújításakor Lux Kálmán műépítész által a kastély hátsó frontján felhúzott – épület tetejét elbontották, a zárófödémen elkészült az új vasbeton koszorú, amelynek múlt hét végén már a kizsaluzását is megkezdték. A földszint fölött lévő, acélszerkezetű födém cserélendő gerendáit már kibontották, az újak a helyszínre érkezett, nemsokára beépítik őket. Az épületben ezenkívül a padlósüllyesztéssel kapcsolatos régészeti szondázásokat is elvégezték.

Ami az A, vagyis főépületet illeti, itt a nyugati szárny déli részén elbontották a tetőszerkezetet, a közbenső és a zárófödémet. A földszinten elbontották a tervezők által kijelölt falakat, kialakították az új közbenső acélszerkezetű födém gerendáinak helyét. Az acélgerendákat műhelyben gyártják, ezek még nem készültek el. A padlószint süllyesztéséhez szükséges régészeti szondázások itt is megkezdődtek.

Ugyancsak a nyugati szárny északi részén, valamint az északi szárnyon részlegesen elbontották a tetőszerkezetet, és elkészítették a koszorú elkészítéséhez szükséges kiegyenlítő falazásokat. Elkezdték készíteni a koszorút, az új tetőszerkezet faanyagának kiszállítása is megkezdődött.

Gyakran, ha Magyarországon azt halljuk egy építkezéssel kapcsolatban, hogy „a tervek szerint”, gondolatban hozzáteszünk még egy-két évet. Borsiban viszont, ha minden úgy halad a továbbiakban is, mint eddig, tartható lesz a kivitelezés 2020-as határideje. Hogy éppen hol tartanak a munkálatok, arról a honlapon folyamatosan beszámolunk.

Sajtóvisszhang a borsi Rákóczi-kastély felújításának megkezdéséről

Az Index Urbanista blogján, illetve a Magyar Hang oldalán október 17-én megjelent cikkei a borsi kastély felújításának megkezdéséről az alábbiakban olvasható.

https://index.hu/urbanista/2018/10/17/borsi_rakoczi_kastely_var_felujitas_helyreallitas_felvidek

https://magyarhang.org/kultura/2018/10/17/munkasszallo-is-volt-most-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-a-szlovakiai-borsiban/

Áder János köztársasági elnök megtekintette a borsi Rákóczi-kastély felújítási munkálatait

Áder János köztársasági elnök 2018. október 13-án megtekintette a Borsi Rákóczi kastély felújítási munkálatait.

A köztársasági elnököt Varga Tünde Anna, Borsi polgármesterasszonya fogadta.

A bejáráson részt vett Földváry Gábor Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, Wittinger Zoltán, a felújítás tervezője és Diószegi László, a helyreállítást lebonyolító Teleki László Alapítvány és II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója.

„Isten segítse!” – megkezdődött a borsi Rákóczi-kastély felújítása

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjének első ütemére a magyar állam 805 millió forint támogatást biztosít.

2008. szeptember 26-án a szlovákiai Borsiban megkezdődtek a Rákóczi-kastély felújítási munkálatai. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón beszédet mondott Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány és a beruházást lebonyolító II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója, akik időkapszulát is elhelyeztek az építkezés területén.

Borsi Sátoraljaújhelytől alig három, Kassától mintegy hatvan kilométerre fekszik. A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett ki pompás reneszánsz épületté. Az épület jelentőségét egyfelől az adja, hogy 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc, örökségvédelmi szempontból pedig ez felvidéki reneszánsz építészetünk egyik legszebb és legjelentősebb emléke.

Az épület története jellegzetes Kárpát-medencei kastélysors: a Rákóczi-szabadságharc bukása, 1711 után többször is gazdát cserélt, 1945-ben pedig államosították. Ezután működött benne iskola, munkásszállás és raktár, állapota romlott, értékei folyamatosan pusztultak. 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került. Megkezdték felújítását, ám az hamar félbemaradt; 2000-ben újra megindult a rekonstrukció, de 2006-ban ismét leálltak a munkálatok.

A kastély története 2013-ban szerencsés fordulatot vett: Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök találkozóján úgy döntöttek, a két ország együttműködik az épület felújításában. A Miniszterelnökség felkérésére a Teleki Alapítvány és Borsi önkormányzata létrehozta a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet, hogy ezen keresztül bonyolítsa le a várkastély felújítási programját. A projekt első ütemére a magyar állam 805,5 millió forintot biztosít.

Az építőtelep megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: a Rákóczi-kastély felújítása a határon túli magyar örökségvédelem kiemelt projektje. A kastély, a helyreállítást követően, egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató múzeumnak ad otthont, illetve konferenciaközpont és vendéglátó funkciót tölt be.

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója röviden vázolta az épület történetét: a reneszánsz kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években Lux Kálmán műépítész végzett jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkálatokat. A mai keleti szárnyat egy korábban itt állt épület helyén ekkor emelték. A magyar kormány 805 millió forintos támogatása, tudtuk meg a Teleki László Alapítvány igazgatójától, a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását, valamint a kő- és falkép-restaurátori munkálatok elvégzését biztosítja. A felújítás irányítója Wittinger Zoltán építész.

A sajtóesemény résztvevői a beszédek elhangzása után időkapszulát helyeztek el az építkezés területén. Az ebben elrejtett, a kastély eddigi sorsát vázoló, a felújítás időpontját rögzítő rövid, utókornak szánt szöveg ezekkel a szavakkal végződik: „A felújítási munkálatok a mai napon, 2018. szeptember 26-án elkezdődtek. Isten segítse!”

Sajtótájékoztató a borsi Rákóczi-kastély felújításáról

2018. február 14-én a borsi Rákóczi várkastélyban sajtótájékoztatót tartott dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a várkastély felújításával kapcsolatosan. A sajtótájékoztatón ismertették a kastély helyreállítási terveit melyek megvalósulásával az épület teljes körű felújítását követően a kastélyban II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás kap helyet. Több mint 800 millió forintot biztosított a Magyar Kormány a borsi Rákóczi kastély felújítására és kötött szerződést a munkálatok megszervezésével és lebonyolításával megbízott II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezettel.

A kastély első felújítása a nyolcvanas évek végén kezdődött meg, de 1990-ben félbeszakadt. Csaknem egy évtizeddel később szlovák és magyar állami támogatásból, valamint pályázati pénzekből ismét elkezdődött a rekonstrukció, de forráshiány miatt 2006-ban újra megálltak a munkálatok. A várkastély felújításának Áder János köztársasági elnök és a szlovák elnök adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában.