ÉPÍTÉSTÖRTÉNET

HÍREK - AKTUÁLIS

GALÉRIA

HÍREK

Borsi: júliusban indulhat a harmadik ütem

Egy ideje újra meg lehet tartani Borsiban a „hagyományos”, tehát személyes munkaértekezleteket. Lássuk, június közepén hogyan áll a Rákóczi-kastély felújítása!

Az „A” épületrészben folytatódik a villanyvezeték szerelése az első és a második szinten, valamint a padlók párnafa berakása, szigetelése és a párnafa deszkázása a második szinten. Ugyanitt rakják a padlófűtés vezetékeit és befejeződött a padlókonvektorok beépítése. Az első szinten elkészült a gipszkarton tartószerkezet felszerelése. Az északi szárny első szintjén folytatódik a vizesblokkok felújítása. A fejedelmi lakosztályokban megtörtént a padló betonozása, elkezdődtek az előkészületi munkálatok a padlófűtés kivitelezési munkáihoz. Szerelik az informatikai és tűzvédelmi vezetékeket, befejeződött a déli szárny keleti oldalának a külső vakolása.

A „B “épületrészben zajlik a festés, a konyhában és a raktári részekben végeztek a légtechnika szerelésével. Az első és második szinten folytatódott a padlózat hidegburkolása, a padlástérben pedig a padlószigetelés.

A régészeti munkák befejeződtek.

Ami a restaurátori munkákat illeti, a sarokbástya első szintjén befejeződtek a kőkeretek restaurálásai, folyamatban van a vakolatok korrigálása és folytatódik a meszelés. A kapualj boltívvakolatait is javítják és a nyugati oldal homlokzatát véglegesítik.

Elkészültek a kastély szűkebb környezetének utakra és parkolókra vonatkozó tervei, a tájépítészeti terv jóváhagyása még hátravan. Utána indulhat az épület közvetlen környezetének megszépítése is.

A munkaértekezleten elhangzott: júliusban elindulhat a felújítás harmadik ütemének kivitelezése.

Helyzetjelentés a felújításról: izgalmas részletek

A borsi Rákóczi-várkastély felújítása annak rendje és módja szerint halad. Zajlanak a kevésbé látványos, ám annál fontosabb munkálatok: az „A” épületrészben beszerelték a lakosztályok vizesblokkjaiban a szennyvízelvezetést, a vízvezetéket, a szellőztetést. A második szinten folytatódik a villanyvezeték szerelése, befejeződött a mestergerenda csavaros rögzítése, folytatódik a padlók párnafa berakása, szigetelése és a párnafa deszkázása. Ugyanitt megkezdődött a padlófűtés lerakása, megtörtént a padlókonvektorok berakása.

A „B” épületrészben az első szinten folytatódik a mennyezet gipszkartonnal történő burkolása, az éttermi részen beépítették az oldalsó szellőzőrácsokat. A konyhában befejeződött a gipszkarton mennyezet festése, a második szinten befejezés előtt van a vizesblokkok burkolása. Folytatódnak a festési munkálatok, a déli és nyugati homlokzatokon pedig folyamatban van a vakolat festése.

Ezek eddig lényeges, de nem a címben ígért „izgalmas” részletek. De akad azokból is. Jó hír, hogy befejeződtek a régészeti munkák, készül az ásatási zárójelentés.

Nem tétlenkednek a restaurátorok sem: vakolják a második szinti falakat, a sarokbástya első szintjén befejezték a kőkeretek restaurálását, javítják a vakolatokat. Elkészültek a Henyei-lépcső két bemutatott lépcsőfokának felújításával és az ámbitus téglafalának restaurálásával. Folytatódik a belső kőkeretek festése és a kapualj boltívvakolatainak javítása.

Több kérdés mellett felmerült, hogy a restaurálás után hová kerüljenek a kapualj emléktáblái: erre a tervezők tesznek majd javaslatot. Arról pedig a beruházó dönt nemsokára, hogy a bejárati kapualj megvilágítását milyen megoldással készítsék el.

A legutóbbi (videokonferenciás) bejárás résztvevői megegyeztek abban, hogy az „A” épületrész fejedelmi lakosztályaiban nem szükségesek a kártyás ajtók, mivel ezek történelmi jellegű ajtók, kulcsos nyitás javasolt. Javasolták emellett, hogy a feltárt és megmaradt kövek, illetve kőkeretek maradványait mutassák be egy lapidáriumban.

Értékmentés járvány idején

A felvidéki Borsiban a magyar kormány támogatásával zajlik teljes felújítás a Rákóczi-várkastélyban. A munka a járványhelyzetben sem szünetel – csak éppen igényelt néhány kreatív átalakítást.
Miután Magyarországon és Szlovákiában is érvénybe léptek a járvánnyal kapcsolatos korlátozások és előírások, a felújítást lebonyolító Teleki László Alapítvány hamar lépett, hogy ne legyen fennakadás a restaurálás folyamatában.
A szlovákiai kollégák szinte megállás nélkül dolgoztak tovább az épületben – természetesen, mint a képeken is látható, maszkban, tartva egymástól a szükséges távolságot.
A magyarországi tervezők, projektmenedzserek, a Teleki Alapítvány munkatársai „békeidőben” hetente jártak ki megtekinteni a munkálatokat. Erre most nincs lehetőség, ám a heti szemlék így sem maradnak el: a szlovákiai kollégák videokonferencián mutatják be a projekt aktuális helyzetét, és az anyaországból bekapcsolódó résztvevőkkel ezen az úton beszélik meg a szükséges teendőket.
A borsi Rákóczi-várkastély felújítása a tervezett ütemben halad, és várhatóan idén lényegében be is fejeződik. A kastély ünnepélyes átadása a tervek szerint 2021 márciusában, az itt született II. Rákóczi Ferenc születésnapján lesz.

Borsi szemle videokonferencián

A koronavírus-járvány miatti korlátozások egyik következménye, hogy a Teleki László Alapítvány munkatársai, illetve a beruházás magyarországi tervezői, résztvevői nem tudnak részt venni a várkastélyban hetente tartott helyszíni szemléken. De mindenre van megoldás: a munkaterületet Nagyidai Balázs műszaki ellenőr járja be, aki legutóbb be is mutatta azt videokonferencia segítségével Dr. Diószegi Lászlónak, a Teleki László Alapítvány igazgatójának, Wittinger Zoltánnak, a felújítás társtervezőjének és Reichart Gyula projektmenedzsernek.
Az A épületrész fejedelmi lakosztályainak vizesblokkjaiban a szennyvízelvezetés kialakításán dolgoznak, a vízvezeték szerelése befejeződött. A második szinten folytatódik a villanyszerelés.
A B épületrészben a fűtésrendszer szabályozása zajlik, a második szinten burkolják a vizesblokkokat, a déli és nyugati oldalon glettelik a külső vakolatot. A belső ablakbélések vakolása befejeződött.
A régészeti munkák jórészt befejeződtek, a feltárási munkálatok eredményeit folyamatosan küldik a tervezőknek.
A restaurátori munkák is haladnak. Folytatódnak a második szinti falak vakolásai. A lépcsőházban a kovácsoltvas-korlát marad az eredeti helyén, az alatta lévő téglákat bevakolták. A sarokbástya első szintjén befejeződött a kőkeretek restaurálása, folyamatban van a vakolatok javítása, folytatódik a meszelés. Az ámbitus téglafalának restaurálása hamarosan elkészül. A sarokbástya első szintjére a Villard cég által gyártott két kő ajtókeret kerül.
Folyik a várkastély közvetlen környezetének rendbetétele is. Az önkormányzat kiirtotta a B épületrész keleti és észak-keleti részén lévő vadfákat, bokrokat, cserjéket, és a területen lévő kommunális hulladék elszállításáról is gondoskodik.
A Rákóczi-kastély felújítási munkáival kapcsolatban április 07-én délután elektronikusan lebonyolított munkaértekezletre került sor. Dr. Diószegi László a videokonferencián bemutatta a felújítás III. ütemének terveit, beszámolt az ezekkel kapcsolatos eddigi fejleményekről. Kiderült: a kastély szűk környezetére vonatkozó tájépítészeti, rendezési engedélyezési tervek elkészültek, április 30-ig a kivitelezési terveket is leszállítják. A III. ütem kivitelezése július elején elindítható. A Teleki László Alapítvány részéről a videokonferencia résztvevője volt Dr. Diószeg László igazgató, Káldi Gyula építész, Reichart Gyula projektmenedzser, Nagyidai Balázs műszaki ellenőr és Csörögi Gáborné projekt ügyintéző. A tervezői oldalról Dr. Pásztor Péter és Wittinger Zoltán, valamint Dr. Krcho János, a kivitelező Épszer Zrt. képviseletében Kocsi László igazgató és Karászi Csaba főmérnök kapcsolódott az elektonikus úton tartott munkaértekezlethez.

Kandallóimitációk és terrakottapadló: Borsiban épül-szépül a kastély

Legutóbb március elején járt magyarországi szemléző csapat Borsiban a Rákóczi-várkastély felújításán. Alább röviden leírjuk, hogy halad az építkezés.
Az „A” épületrészben, azaz a történeti szárnyban folytatódik a lift szerelése. Folyamatban van a belső vakolatok kialakítása, és beszerelték a gázkazánokat, valamint zajlanak az ezzel összefüggő további szerelési munkálatok. Ugyanitt a fejedelmi lakosztályokban megkezdődött a villanyszerelés, és az egyikben felépítik egy korabeli cserépkályha rekonstruált másolatát.
Az ámbitus téglaburkolatával kapcsolatban döntés született: terrakotta 250x250x50 mm-es méretben lesz, homokágyban.
A „B” épületrészben – tehát az 1940-ben épült szárnyban kisebb, de megoldható kérdések merültek fel. Például: a kazánházban betervezett 2 darab 300 literes bojler nem fér el, ehelyett a szak-alvállalkozó javaslatára és a szaktervező beleegyezésével 1 darab 500 literest építenek be. Ennek a melegvíztermelő kapacitása óránként 641 liter/órával több lesz. Többletköltség ennek kapcsán nem jelentkezik. (Ebből is látszik, milyen sok apróság merül fel egy ekkora projekt során, de az is, hogy egy-egy elsőre problémának tűnő dolog akár előnyösebb eredményt is hozhat, mint az eredeti elképzelés.)
Még mindig a „B” épületrészben járva: a tetőtérben befejeződött a festés, és elkészült a padlóburkolat, továbbá elhelyezték az acél tartószerkezetet a klímaegységnek. Folytatódik a szellőzőberendezés szerelése, valamint az első szinten és a lépcsőházban a festés.
Folynak a régészeti munkák is: feltárási munkálatok zajlanak a pince körül, a kastély bejárati területein, ahol ezek miatt egy időre várhatóan az átjárást szüneteltetni kell.
A restaurátorok továbbra is szép feladatokkal szembesülnek. Folytatódnak a második szinti falak vakolásai. A lépcsőházban a kovácsolt vaskorlát marad az eredeti helyén, az alatta levő téglákat be kell vakolni, a tervező szerint kivételesen cementes habarccsal és mosható festett felülettel.
A restaurátorok megtalálták az „A” épületrész második szintjén a 2.11-es helyiségben az ablakpárkány vakolt nyomvonalát. A tervek szerint ide fa ablakpárkányok kerülnek, hogy vakolt lesz-e, vagy fa, ezt még eldönti a felelős tervező.

Borsi: a dolgok állása február elején

Továbbra is elsősorban belső munkálatok zajlanak a Rákóczi-kastélyban: az A-épületrészben az első szinten megkezdték a padlófűtés szerelését és a lift beépítését.
A B-épületben a konyhában behelyezték a padlólefolyókat és a villanyvezetékeket. Megkezdődött a konyhai raktárterek burkolása, az első és második szinten pedig folytatódnak a vakolások, ahogy a tetőtéri légtechnika szerelése és szigetelése is.
Ennél látványosabbak a restaurátori munkák: vakolják a falakat a második szinten, és beépítették a nyugati szárny belső ajtóinak kőkereteit.
További érdekesség, hogy két új fürdőszoba elhelyezése miatt új kéményt alakítanak ki. Előkészítés alatt áll ezenkívül a kandallós helyiség (Henyei-lépcső) kialakítása is. Itt még restaurátori kutatásra lesz szükség. Az A-épületrészben lévő lakosztályban cserépkályhát építenek ki, üzemeltetési módja még kérdéses, hamarosan ez ügyben is döntés várható. Ami az ámbitust illeti, jelenleg a téglaburkolat kiválasztása a feladat – amint ez megtörténik, lefektethető a burkolat.

Rákóczi három születése

A borsi kastélyban bemutatásra kerülő, II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás tervezése januárban fontos állomásához érkezett. A kiállítás koncepciótervét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata szakértők bevonásával készítette el.
A tárlat a tervek szerint bemutatja a kastély történetét, egy 17. századi birtok működésének lényegét. Kitekintést ad a korabeli Európára, ismerteti a Rákóczi család ősfáját. Szemlélteti a korabeli betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket. A kiállítás illusztrálja, hogyan bántak a 17. századi csecsemőkkel, áttekintést ad Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, megidézi szökését a bécsújhelyi börtönből. A tárlat ismerteti a szabadságharc okait, megjeleníti a tábori élet mindennapjait, vázolja a fejedelem szabadságharc utáni reményeit, bepillantást enged rodostói napjaiba.
A bemutató Rákóczi emlékezetével zárul, áttekintést kaphatunk arról, hogyan ápoljuk a fejedelem, a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban vagy akár a bélyegeken, élelmiszereken.

Tervezett beruházások a borsi várban és a kastélyparkban

Műemlék-felújításoknál fontos szempont, hogy a megújított épület később mennyire fenntartható. Ez a kérdés a borsi Rákóczi-várkastélynál is felmerül.

A kastély a Rákóczi-kultusz kiemelt zarándokhelye: beszámolókból tudjuk, hogy a Kárpát-medencéből, olykor pedig Lengyelországból korábban is nagy számban érkeztek vendégek, hogy megnézzék a fejedelem szülőhelyét. A felújítást szervező Teleki László Alapítvány szakemberei bíznak abban, hogy ez a restaurálás befejezését követően is így lesz, sőt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem már tervezi a majdani korszerű, interaktív kiállítást, és várhatóan a kastélyban kialakított konferenciaterem, a múzeumpedagógiai program is sok látogatót vonz majd.

De ez nem minden, a tervek nagyobb szabásúak. A felújításra létrehozott szlovákiai szervezet, a II. Rákóczi Ferenc no. 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen pályázatot nyújtott be az SKHU/1902 referenciaszámú Interreg pályázatra Természet és kultúra – A határ menti terület vonzerejének növelése témakörben, a turisztikai attrakciók közös fejlesztésére. A tematikához tartozó pályázatokra a kiírás szerint 5.000.000 euró a kiosztható támogatás, egy-egy projekt maximum 1.000.000 eurót kaphat.

A kiírás lehetőségeit figyelembe véve több beruházást tervezünk a borsi kastély épületében és a hozzá tartozó parkban. A beruházások egy része Sátoraljaújhelyen valósulna meg.

Lássuk a terv főbb elemeit! A kastélypark egy részének rendezése keretében Rákóczi-tematikájú játszóteret építünk. Kikötői infrastruktúra kialakításával, illetve a Bodrog partjáig érő sétaút kiépítésével kapcsolódunk a MAHART Zrt. által Magyarországon a Felső-Tiszán, illetve a Bodrogon működtetett nyaralóhajó-programhoz. Tervezzük egy Rákóczi tematikájú szabadulószoba kialakítását, valamint VR-szemüveg segítségével 360 fokos kamerával készült filmeken bemutatunk több, a fejedelemhez kötődő várat és kastélyt.

Pályázati partnerünk, a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat a két helység közötti kerékpáros és gyalogos eljutási lehetőségek javítását vállalta. A kerékpáros és gyalogos közlekedést az adott természeti terület helyreállításával, tájrehabilitációjával, információs táblák kihelyezésével segíti. A sátoraljaújhelyi városháza fényfestéses megvilágítását is a pályázat anyagi segítségével szeretnék megvalósítani.

Mindkét helyszín vállalja, hogy a partner kiállításainak, rendezvényeinek brosúráit, plakátját kihelyezi, a kulturális és egyéb eseményeket kölcsönösen ismerteti, népszerűsíti hirdetési felületein.

A pályázat eredményhirdetése áprilisban várható.

Borsi: odabent gőzerővel folynak a munkálatok

Kívülről gyönyörű – belül is, ám ott még javában zajlanak a felújítási munkák, hogy a borsi Rákóczi-várkastély korszerű, minden igényt kialakító épület legyen.
Ami a január közepi állapotot illeti, a főépületben folytatódik a padlástéri fafödém takarítása, a párazáró fólia és hőszigetelés lerakása. Az ámbitus alatt befejeződött a bekavicsolás és a Dörken-fólia lerakása, és megkezdődött az emeleti vizesblokkok vakolása a déli épületrészen.
A „B” épületrészben folytatódik a válaszfalak és mennyezet gipszkartonozása, a padlófűtés szerelése, a tetőtéri légtechnika szigetelése és a villanyszerelés.
Zajlanak a régészeti munkák is. Várunk a régészeti munkák zárójelentésére, ez szükséges az udvari tervek kidolgozásához. Január 23-án tájépítészek bevonásával tartanak bejárást a tervezők a végleges udvartér és romterület rendezése ügyében. A bejáráson remélhetőleg a régészeti szakértő is részt vesz.
Különösen látványosak a restaurátori munkák. A restaurátorok megkezdték a munkálatok folytatását a sarokbástyánál. A január közepi szemle résztvevői megvitatták a második szinten található meglévő ablakszegélyek cseréjét. A konyha berendezési tervére új javaslatot ad a tervező szaktervezője, figyelembe véve az átadott szaktanácsadói javaslatokat. A belső berendezési tervek február végére várhatóak. Az ámbitusra felvitt vakolaton repedések jelentek meg, melyekkel kapcsolatban várják a statikus szakvéleményét. Előzetes tájékoztatás szerint csak száradási zsugorodás okozta a repedéseket.

Az ámbitus oszlopai

Borsiban a hideg beköszöntével kevésbé látványos, ám a továbbhaladás szempontjából nagyon lényeges munkák zajlanak.
Az „A” épületrészben (tehát a voltaképpeni főépületben) például lerakták a párazáró fóliát és a hőszigetelést a fa zárófödém felett a tetőtérben, illetve befejeződött az ámbituson levő korlát
műkő anyagú fedőlapjainak lerakása fugázással együtt.
A „B” épületrészben több minden történik. Az emeleti válaszfalakat gipszkartonnal borítják az északi szárnyban, folyamatban van a villanyszerelés és az épületgépészet szerelése, folytatják a légtechnikai szereléseket. Elkészült a padló hőszigetelése is az északi szárnyban, folyamatban van a második szinten a padló fűtőbetonozása. Az északi és keleti homlokzat felületének letteléses javítását és festését folytatják, az emeleti szobákban pedig az álmennyezeti vázszerkezet szerelését.
Ami a régészeti munkákat illeti, ezek befejezés előtt állnak a „B” épület déli részén. A restaurátorok a felületképzésen munkálkodnak a második szinten, a második szinti sarokbástyában pedig megtörtént a vakolat leverése, ezenkívül az ámbitus történelmi szerkezetét restaurálják. Folyamatban van a második szinten az ajtó kőkereteinek berakása.