ÉPÍTÉSTÖRTÉNET

HÍREK - AKTUÁLIS

GALÉRIA

HÍREK

Rákóczi születése, a későbbi fejedelem elköltözése, várostrom: készül a borsi kastély virtuálisvalóság-játéka

Mint arról korábban írtunk, Borsiban lényegében elkészült a Rákóczi-várkastély építészeti felújítása, a rekonstrukciót szervező II. Rákóczi nonprofit szervezet most azoknak az attrakcióknak az előkészítésén és megvalósításán dolgozik, amelyek turisztikai szempontból vonzóvá teszik a helyszínt.

Korábban bemutattuk a tematikus játszótér terveit, ezúttal pedig a kastélyban elérhető virtuálisvalóság-játék koncepcióját mutatjuk be. A VR-szemüveggel átélhető élmény reményeink szerint mind a felnőttek, mind a gyerekek körében népszerű lesz.

A négy felvonásban a látogatók először 1676-ba csöppennek: átélhetik, milyen lehetett a kastély, a környezet a későbbi fejedelem születésekor. A játékosok apródok bőrébe bújva segédkeznek a szülés körül.

A második jelenet a II. Rákóczi Ferenc születése után néhány hónappal játszódik, és Zrínyi Ilona, illetve a kis Rákóczi költözéséhez kalauzolja a játékosokat. A történeti hátteret – az első felvonáshoz hasonlóan – itt is egy narrátor mutatja be. A látogatók lovat patkolnak, felpakolják a hintóra az utazóbőröndöket, így segédkezve a nemes hölgy és fia indulásában.

A harmadik felvonásban várostrom részesei lehetnek a résztvevők: a játékosok feladata itt az égő tető oltása, a lovak megmentése.

A negyedik felvonás ismét később játszódik: Rákóczi felnőttként tér vissza a kastélyba, ahol hatalmas lakomával és díszlövéssel fogadják. A játékosok apródként vesznek rész a fejedelem köszöntésében.

Ilyen lesz a tematikus játszótér Borsiban

Oly nehéz most elképzelni, hogy nemsokára napsütésben, szabadon, talán maszk nélkül játszótéren vagyunk, ahol a kisebb gyerekek a Rákóczi-tematika jegyében készült játékokon múlatják az időt, míg a szülők azt tervezgetik, előbb a Rákóczi-várkastély szabadulószobáját nézzék meg, vagy egyenek egy jó ebédet a kastély éttermében.

Akárhogy is, előbb vagy utóbb ez lesz a valóság. Mint arról már beszámoltunk, a felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély, a fejedelem szülőhelyének felújítása – nagyrészt magyarországi, részben pedig szlovák támogatásból – lényegében elkészült, a restaurálást szervező II. Rákóczi Nonprofit szervezet pedig már azon dolgozik, hogyan teheti vonzóvá ezt a műemléki és a nemzeti emlékezet szempontjából is kiemelkedő jelentőségű helyet a majdani látogatóknak.

A kastélyban is számos attrakció várja majd a vendégeket – hogy milyenek, arról a jövőben folyamatosan beszámolunk –, de a várkastély környéke is számos lehetőséget kínál a látogatóknak, jöjjenek bár egyedül, vagy családosan.

Utóbbiak körében reményeink szerint népszerű lesz a tematikus játszótér, amelynek látványtervéből mutatunk néhány képet. A játszótér fejlesztése, hasonlóan a kastély környékének kialakításához, EU-s forrásból, interregionális támogatási program keretében valósul meg.

Borsi: épülnek a parkolók, átépül a híd

Mint arról nemrég beszámoltunk, a borsi Rákóczi-kastély felújítása a végéhez közeledik, a Teleki László Alapítvány szakemberei és Borsi önkormányzata már azon dolgoznak, hogy a jövő tavaszi megnyitás után elegendő látogatója is legyen a gyönyörű emlékhelynek .

De lássuk, hogy áll az építkezés! A főépületben villanyszerelési munkák folynak, felszerelték a külső, udvartéri lámpákat is. A földszinti múzeumshopban befejeződött a vakolatjavítás és megkezdődött a festés. Két emeleti helyiségben elhelyezték a cserépkályhák lábazatait és kialakították a fűtéskivezetést, megtörtént a nyomáspróba, és megkezdődött a próbafűtés.

Ami a „B” épületrészt, tehát az 1940-ben épült, most szálláshelyként hasznosuló szárnyat illeti, itt nemsokára berakják az összes műkő ablakpárkányt, hamarosan befejezik a vizesblokkok kialakítását, és megkezdték a szobák tapétázását.

A belső udvaron és a kastély közvetlen környezetében is látványos változások figyelhetők meg: az udvaron építik a romterületen átvezető utat, illetve kicserélték a szennyvízcsatornát. A kastély előtt folytatódott az út és a parkolók szegélyezése, a feltárt kőfalak koronáinak védelme, illetve a kastélyhoz vezető híd átépítése.

S hogy még mi van hátra? Az árnyékoló rolettákkal kapcsolatban szükséges a végső rábólintás, ha a műemlékvédelem és az építtető is igent mond rá, hamarosan ezeket is felszerelhetik. Az „A” épületrész második szintjén a vizesblokk mellett feltártak egy egykori vécéhelyiséget; hogy ennek mi legyen a sorsa, azzal kapcsolatban a műemléki szakemberek és a régészek válaszát várjuk. Kiderült ezenkívül, hogy az egyik vizesblokkba vezető ajtót szélesíteni kell, hogy beférhessen a mozgássérültek által használt tolókocsi.

A kastély szűkebb környezetének kialakításához szükséges elvégezni a fakivágásokat, az önkormányzat megadta a hatósági engedélyt.

A legutóbbi bejáráson megvitatták a híd kőburkolatának lerakási módját (a szélein két sor kötésben rakva, közepe pedig enyhe ívben). Mivel a hídhoz vezető útszint a terep alá kerül, a felek megegyeztek, hogy a Rákóczi-szobor körül plusz egy, illetve két lépcsőzetet kell kialakítani. Abban is megállapodtak, hogy a vizesárkon átvezető híd korlátja konzerválóanyaggal telített fenyőfából készül.

„Borsit fel kell tenni a turisztikai térképre”

Miközben a felvidéki Borsiban az ütemezésnek megfelelően zajlik – és szinte el is készült – a Rákóczi-várkastély magyar kormány által finanszírozott felújítása, a lebonyolításban részt vevő II. Rákóczi Ferenc n.o. munkatársai már azon dolgoznak, hogy a tervek szerint jövő tavasszal (március 27-én, a vezérlő fejedelem születésnapján) átadandó épület valamint a kastély szolgáltatásai és attrakciói kellő számú érdeklődőt vonzzanak.

A műemlék-felújítások nagy kérdése ugyanis mindig ez: hiába újul meg és lesz bármilyen gyönyörű egy több száz éves, értékes épület, ha utána kívül esik a turisták, a látogatók látókörén, akkor gyakorlatilag „csak” értékmentés történt. Miközben ugyanolyan fontos, hogy építészeti emlékeink, közös múltunk mementói ismertek legyenek a tágabb közönség előtt is, tehát a műemlék fenntartható legyen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a felújításra létrehozott szlovákiai vállalkozás, a II. Rákóczi Ferenc n.o. 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen pályázatot nyújtott be az SKHU/1902 referenciaszámú Interreg pályázatra Természet és kultúra – A határ menti terület vonzerejének növelése témakörben, a turisztikai látványosságok közös fejlesztésére. Azóta kiderült, hogy a pályázás sikeres volt.

Forrás tehát lesz, és tervek is vannak szép számmal. A feladat nem kisebb, mint amit Dr. Diószegi László, a felújítást szervező Rákóczi Ferenc n.o. igazgatója megfogalmazott: „Borsit fel kell tenni a turisztikai térképre. El kell érnünk, hogy a Rákóczi-kastély a hozzá kapcsolódó turisztikai attrakciókkal különleges hely legyen a térségben, és távolabbról is odavonzza az érdeklődőket. Ha ez nem sikerül, hiába lesz ott egy egészen kiváló, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakemberei által megálmodott és fejlesztett kiállítás, látogatók alig mennek majd oda.”

Hogy ez ne így legyen, arról a következő attrakciók gondoskodhatnak majd: az említett kiállítás mellett működik majd a kastélyban tematikus szabadulószoba, tematikus VR-szoba, látható lesz egy panorámavetítés a Rákóczi-emlékhelyekről. A gyerekeket kreatív játszótér szórakoztatja. Az odajutás is fontos kérdés: Sárospatak és Borsi között a Bodrogon kishajó ingázik majd, és a tervek szerint a MAHART is létesít kikötőt Borsiban nyaralóhajó-programja kiszolgálására. Az alapítvány a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel is tárgyal: Borsiban lesz kajak-kenu-bázis is, ahol a vízitúrázók találhatják meg számításukat.

Konferenciák résztvevőit, csoportokat, magánszemélyeket fogadhat a pótágyakkal 45 férőhelyre bővíthető, a kastély 1940-es években épült toldaléképületében kialakított szálláshely – és, ha sikerül megtalálni a megfelelő üzemeltetési formát –, hatvanfős étterem is várja majd a vendégeket.

Ami a várkastély környezetét illeti, még idén elkészülhet a teljes területrendezés. A munkát megnehezíti, hogy eközben rengeteg földet kell kitermelni, mert az évtizedek alatt a kastély körüli árokban színültig felgyűlt a törmelék és a szemét.

Ha a tervek megvalósulnak – és miért ne valósulnának meg? –, a Rákóczi-várkastély a régió és a Kárpát-medence egyik nagyon izgalmas és fontos turisztikai központja lehet. Főleg, ha a koronavírus is úgy akarja. Akárhogy is, a projekten dolgozókon biztosan nem fog múlni.

Borsi: milyenek legyenek az árnyékoló roletták?

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje, a felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély felújítása a végéhez közeledik.

Az A épületrészben villanyvezetéket szerelnek az első és második emeleten. Az akadálymentes használatot lehetővé tevő lift hatósági engedélyeztetése befejeződött, ahogyan elkészült az ámbitus kerámia padlóburkolatának lerakása is. Az emeleti helyiségek tölgyfa anyagú padlóburkolása nemsokára ugyancsak befejeződik. Megkezdődött a fejedelmi lakosztályok vizesblokkjainak padlóburkolása.

A B épületrészben az első és második szinti ajtótokok behelyezését végzik, a szélfogóban pedig elkezdődött a lábazat alatti vakolat felhordása.

A belső udvarban kiásták az árkot a csapadékvíz elvezetésére, és telepítették a csapadékvíz
gerincvezetékének egy szakaszát.

A jelentkező apróbb hibákat folyamatosan javítják. A kassai műemlékvédelmi hivatal képviselője kérte, hogy az építésvezető utasítsa az ott lévő dolgozókat a meglévő vakolatok megóvására, azokat nem szabad eltávolítani, és erre fokozottan ügyeljen a régészeti felügyelő is.

Hamarosan megrendelik az árnyékoló rolettákat is. Arról, hogy ezek milyenek legyenek, még egyeztetnek a tervezők, a kivitelezők és a műemlékes szakemberek.

A II. Rákóczi Ferenc n.o. munkatársai és a projekten dolgozók hetente, a helyszínen szoktak egyeztetni, bejárást tartani. Jelenleg kérdés, hogy a járványhelyzet alakulása meddig engedi meg a helyszíni bejárást – akárhogy is változik, ahogyan már tavasszal, a projekt egy esetleges határzár esetén sem áll le.

Borsi Rákóczi-kastély: aprómunka és finomítások

A felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély teljes körű felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje. A felújítás a harmadik, utolsó ütemben tart, és a jelen állás szerint tartható a határidő.

Ez azt jelenti, hogy jövőre – 2021 márciusában, a vezérlő fejedelem születésnapján – átadhatjuk a nagyközönségnek a II. Rákóczi Ferenc n.o. lebonyolításában felújított, főként a magyar kormány által finanszírozott kastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőházát.

Jelenleg a végső finomítások zajlanak. Az „A” épületrészben folytatódik a villanyvezeték sze-relése az első és a második szinten is, ahogy az első és második szinten meglévő vizesblok-kokban a csempézés is. Folyamatban van az ámbitus boltívének vakolatjavítása, valamit a második szinten a festés. Elkezdődött a fejedelmi lakosztályok vizesblokkjainak befedése, és befejeződött a vakpadlózás a második szinten.

Az 1940-es években épült „B” épületrészben folytatódott a műkő lábazat felrakása. Az északi oldalon lebetonozták a hátfalat és szigetelik a lábazatot.

Ami a régészeti munkákat illeti, folyamatban vannak a feltárások az épület déli részén és a meglévő pince felett, valamint zajlik a pince beltéri feltárása.

A restaurátori munkák is haladnak: a sarokbástya belső lábazatait javítják, befejeződött a kapualj boltívvakolatainak javítása.

A felújítás tervezője eldöntötte, hogy a „B” épületrész ajtóinak fatokjai világos tölgyből készüljenek. A kivitelező mintát hozott az ámbitus kerámia padlóburkoló anyagából, melyet a tervező elfogadott, lerakása hamarosan megkezdődhet. Ugyanígy megrendelhető az udvarburkolat is, valamint a „B” épületrész szobáiban elhelyezendő tapéta.

Ez már a célegyenes: aki utoljára két vagy három éve látta a kastélyt, szinte rá sem ismerne. A magyar reneszánsz építészet különleges kincse hamarosan tökéletesen megújul, hogy továbbra is a hagyományos Rákóczi-tisztelet emlékhelyeként, valamint múzeumként és rendvezvényhelyszínként fogadhassa az odalátogatókat.

A felújítás fejleményeiről folyamatosan beszámolunk itt és a borsikastely.hu honlapon.

Borsi: kiállítás és lapidárium

A borsi Rákóczi-várkastélyban nyár közepén is zavartalanul folyik a munka. Mostanában kevésbé látványos, ám annál lényegesebb tevékenységek folynak mind az A, mind a B épületben.
Az A épületrészben folytatódik a villanyvezeték szerelése az első és a második szinten is. Az első szinten zajlik a hidegburkolás, a vizesblokkokban elkezdődött a csempézés. A tetőtérben elkezdődött a villanyvezeték berakása, és nemsokára befejeződik a lift szerelése is. (Elvárás, és ma már természetes is, hogy az épület akadálymentes lesz, a lift elsősorban ezért kerül az épületbe.)

A B épületrészben a déli és nyugati oldalon leszigetelték a fal lábazati részét.

A restaurátorok is dolgoznak, folytatják a kapualj boltív vakolatainak, illetve a lépcsőház vakolatainak javítását, a nyugati oldal homlokzatát pedig véglegesítették.

Miután jövő tavasszal, Rákóczi fejedelem születésnapján az épületet ünnepélyesen átadják a nagyközönségnek is (maga a felújítás várhatóan hamarabb befejeződik), magán a kastélyon és szintén rendbe hozott környezetén kívül látnivaló lesz egy Rákóczi életével és korával foglalkozó kiállítás. Ezen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársai dolgoznak, és annyit mindenképp lehet tudni róla, hogy korszerű, interaktív, a mai kor kiállítás-tervezési trendjeit követő tárlat jön létre, amely úgy lesz informatív, hogy közben szórakoztat is.
Létrejön ezenkívül egy lapidárium is, itt a feltárt és megmaradt faragott kövek, illetve a kőkeretek maradványai lesznek láthatók. Hogy ezek ne akadályozzák a felújítási munkálatokat, három-négy hónapra az önkormányzat által kijelölt helyre kerülnek, ahol a régészeti szakértő megkezdi a kőanyag lajstromozását, válogatását, és javaslatot ad a bemutatásra szánt elemekre.

Borsi: júliusban indulhat a harmadik ütem

Egy ideje újra meg lehet tartani Borsiban a „hagyományos”, tehát személyes munkaértekezleteket. Lássuk, június közepén hogyan áll a Rákóczi-kastély felújítása!

Az „A” épületrészben folytatódik a villanyvezeték szerelése az első és a második szinten, valamint a padlók párnafa berakása, szigetelése és a párnafa deszkázása a második szinten. Ugyanitt rakják a padlófűtés vezetékeit és befejeződött a padlókonvektorok beépítése. Az első szinten elkészült a gipszkarton tartószerkezet felszerelése. Az északi szárny első szintjén folytatódik a vizesblokkok felújítása. A fejedelmi lakosztályokban megtörtént a padló betonozása, elkezdődtek az előkészületi munkálatok a padlófűtés kivitelezési munkáihoz. Szerelik az informatikai és tűzvédelmi vezetékeket, befejeződött a déli szárny keleti oldalának a külső vakolása.

A „B “épületrészben zajlik a festés, a konyhában és a raktári részekben végeztek a légtechnika szerelésével. Az első és második szinten folytatódott a padlózat hidegburkolása, a padlástérben pedig a padlószigetelés.

A régészeti munkák befejeződtek.

Ami a restaurátori munkákat illeti, a sarokbástya első szintjén befejeződtek a kőkeretek restaurálásai, folyamatban van a vakolatok korrigálása és folytatódik a meszelés. A kapualj boltívvakolatait is javítják és a nyugati oldal homlokzatát véglegesítik.

Elkészültek a kastély szűkebb környezetének utakra és parkolókra vonatkozó tervei, a tájépítészeti terv jóváhagyása még hátravan. Utána indulhat az épület közvetlen környezetének megszépítése is.

A munkaértekezleten elhangzott: júliusban elindulhat a felújítás harmadik ütemének kivitelezése.

Helyzetjelentés a felújításról: izgalmas részletek

A borsi Rákóczi-várkastély felújítása annak rendje és módja szerint halad. Zajlanak a kevésbé látványos, ám annál fontosabb munkálatok: az „A” épületrészben beszerelték a lakosztályok vizesblokkjaiban a szennyvízelvezetést, a vízvezetéket, a szellőztetést. A második szinten folytatódik a villanyvezeték szerelése, befejeződött a mestergerenda csavaros rögzítése, folytatódik a padlók párnafa berakása, szigetelése és a párnafa deszkázása. Ugyanitt megkezdődött a padlófűtés lerakása, megtörtént a padlókonvektorok berakása.

A „B” épületrészben az első szinten folytatódik a mennyezet gipszkartonnal történő burkolása, az éttermi részen beépítették az oldalsó szellőzőrácsokat. A konyhában befejeződött a gipszkarton mennyezet festése, a második szinten befejezés előtt van a vizesblokkok burkolása. Folytatódnak a festési munkálatok, a déli és nyugati homlokzatokon pedig folyamatban van a vakolat festése.

Ezek eddig lényeges, de nem a címben ígért „izgalmas” részletek. De akad azokból is. Jó hír, hogy befejeződtek a régészeti munkák, készül az ásatási zárójelentés.

Nem tétlenkednek a restaurátorok sem: vakolják a második szinti falakat, a sarokbástya első szintjén befejezték a kőkeretek restaurálását, javítják a vakolatokat. Elkészültek a Henyei-lépcső két bemutatott lépcsőfokának felújításával és az ámbitus téglafalának restaurálásával. Folytatódik a belső kőkeretek festése és a kapualj boltívvakolatainak javítása.

Több kérdés mellett felmerült, hogy a restaurálás után hová kerüljenek a kapualj emléktáblái: erre a tervezők tesznek majd javaslatot. Arról pedig a beruházó dönt nemsokára, hogy a bejárati kapualj megvilágítását milyen megoldással készítsék el.

A legutóbbi (videokonferenciás) bejárás résztvevői megegyeztek abban, hogy az „A” épületrész fejedelmi lakosztályaiban nem szükségesek a kártyás ajtók, mivel ezek történelmi jellegű ajtók, kulcsos nyitás javasolt. Javasolták emellett, hogy a feltárt és megmaradt kövek, illetve kőkeretek maradványait mutassák be egy lapidáriumban.

Értékmentés járvány idején

A felvidéki Borsiban a magyar kormány támogatásával zajlik teljes felújítás a Rákóczi-várkastélyban. A munka a járványhelyzetben sem szünetel – csak éppen igényelt néhány kreatív átalakítást.
Miután Magyarországon és Szlovákiában is érvénybe léptek a járvánnyal kapcsolatos korlátozások és előírások, a felújítást lebonyolító Teleki László Alapítvány hamar lépett, hogy ne legyen fennakadás a restaurálás folyamatában.
A szlovákiai kollégák szinte megállás nélkül dolgoztak tovább az épületben – természetesen, mint a képeken is látható, maszkban, tartva egymástól a szükséges távolságot.
A magyarországi tervezők, projektmenedzserek, a Teleki Alapítvány munkatársai „békeidőben” hetente jártak ki megtekinteni a munkálatokat. Erre most nincs lehetőség, ám a heti szemlék így sem maradnak el: a szlovákiai kollégák videokonferencián mutatják be a projekt aktuális helyzetét, és az anyaországból bekapcsolódó résztvevőkkel ezen az úton beszélik meg a szükséges teendőket.
A borsi Rákóczi-várkastély felújítása a tervezett ütemben halad, és várhatóan idén lényegében be is fejeződik. A kastély ünnepélyes átadása a tervek szerint 2021 márciusában, az itt született II. Rákóczi Ferenc születésnapján lesz.