ÉPÍTÉSTÖRTÉNET

HÍREK - AKTUÁLIS

GALÉRIA

HÍREK

Borsi: odabent gőzerővel folynak a munkálatok

Kívülről gyönyörű – belül is, ám ott még javában zajlanak a felújítási munkák, hogy a borsi Rákóczi-várkastély korszerű, minden igényt kialakító épület legyen.
Ami a január közepi állapotot illeti, a főépületben folytatódik a padlástéri fafödém takarítása, a párazáró fólia és hőszigetelés lerakása. Az ámbitus alatt befejeződött a bekavicsolás és a Dörken-fólia lerakása, és megkezdődött az emeleti vizesblokkok vakolása a déli épületrészen.
A „B” épületrészben folytatódik a válaszfalak és mennyezet gipszkartonozása, a padlófűtés szerelése, a tetőtéri légtechnika szigetelése és a villanyszerelés.
Zajlanak a régészeti munkák is. Várunk a régészeti munkák zárójelentésére, ez szükséges az udvari tervek kidolgozásához. Január 23-án tájépítészek bevonásával tartanak bejárást a tervezők a végleges udvartér és romterület rendezése ügyében. A bejáráson remélhetőleg a régészeti szakértő is részt vesz.
Különösen látványosak a restaurátori munkák. A restaurátorok megkezdték a munkálatok folytatását a sarokbástyánál. A január közepi szemle résztvevői megvitatták a második szinten található meglévő ablakszegélyek cseréjét. A konyha berendezési tervére új javaslatot ad a tervező szaktervezője, figyelembe véve az átadott szaktanácsadói javaslatokat. A belső berendezési tervek február végére várhatóak. Az ámbitusra felvitt vakolaton repedések jelentek meg, melyekkel kapcsolatban várják a statikus szakvéleményét. Előzetes tájékoztatás szerint csak száradási zsugorodás okozta a repedéseket.

Az ámbitus oszlopai

Borsiban a hideg beköszöntével kevésbé látványos, ám a továbbhaladás szempontjából nagyon lényeges munkák zajlanak.
Az „A” épületrészben (tehát a voltaképpeni főépületben) például lerakták a párazáró fóliát és a hőszigetelést a fa zárófödém felett a tetőtérben, illetve befejeződött az ámbituson levő korlát
műkő anyagú fedőlapjainak lerakása fugázással együtt.
A „B” épületrészben több minden történik. Az emeleti válaszfalakat gipszkartonnal borítják az északi szárnyban, folyamatban van a villanyszerelés és az épületgépészet szerelése, folytatják a légtechnikai szereléseket. Elkészült a padló hőszigetelése is az északi szárnyban, folyamatban van a második szinten a padló fűtőbetonozása. Az északi és keleti homlokzat felületének letteléses javítását és festését folytatják, az emeleti szobákban pedig az álmennyezeti vázszerkezet szerelését.
Ami a régészeti munkákat illeti, ezek befejezés előtt állnak a „B” épület déli részén. A restaurátorok a felületképzésen munkálkodnak a második szinten, a második szinti sarokbástyában pedig megtörtént a vakolat leverése, ezenkívül az ámbitus történelmi szerkezetét restaurálják. Folyamatban van a második szinten az ajtó kőkereteinek berakása.

Restaurált ámbitus, szervizjárdák a padlástérben

Borsiban egy pillanatra sem áll a munka, így továbbra is tarthatónak tűnik a Rákóczi-kastély 2020 második felére tervezett átadása.

A jelenleg zajló tevékenységek kevésbé látványosak, sok a műszaki munka, szerelik a tűzivíz rendszert, a válaszfalakat gipszkartonnal borítják, befejeződött az A épületben az apartmanok válaszfalainak kialakítása, a padlástéren kiépítették a szervizjárdákat, és elkezdték lazúrozni a faszerkezeti zárófödémeket. Elkezdődött a gyengeáram szerelése is.

A B épület emeletén folytatódik a légtechnikai szerelés, és az ezzel összefüggő födém áttörések. Elkezdődött az északi és keleti homlokzat felületének glettelése is, és hozzáfogtak a padló hőszigeteléséhez.

Látványosabb és – talán – izgalmasabb, hogy a B épület déli részén befejezés előtt állnak a régészeti munkák, ami pedig még örvendetesebb, hogy elkezdődött az ámbitus történelmi szerkezetének restaurálása. Itt a statikus megvizsgálta a boltíves födém repedéseit, és rövidesen javaslatot ad a hiba elhárítására. Ezenkívül elkezdődött a vakolat leverése a második szinti sarokbástyán.

Műemlékvédelmi konferencia résztvevői Borsiban

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága 2019. október 3–5-én Sátoraljaújhelyben tartotta Történeti Város és vidéke című XXIX. Országos Műemléki Konferenciáját.

A résztvevők Sátoraljaújhely, Hercegkút, Zemplén Vármegye Levéltára és egyebek mellett október 5-én ellátogattak Borsiba is, a helyreállítás alatt álló Rákóczi-várkastélyhoz. Itt a felújítás egyik tervezője, Wittinger Zoltán fogadta őket, hogy bemutassa a több mint egy éve folyó, és várhatóan 2020 második felére befejeződő munkálatokat.

Dolgos július: hogyan áll a borsi felújítás?

Miközben tombol a nyár, a Teleki László Alapítvány munkatársai hétről hétre megtartják “folyamatelemző és kapcsolattartó munkaértekezleteiket” Borsiban, a Rákóczi-kastélyban. Hogy hogyan áll a fejedelem szülőházának felújítása? Az elmúlt hónap szemléiből szemezgetünk.

Lássuk először is a “B” épületrészt, vagyis azt, amelyiket az 1940-es években, a kastély nagy restaurálásakor illesztettek az eredeti reneszánsz várkastélyhoz, és amely a felújítás után várhatóan szálláshelyként hasznosul – épp nemrég derült ki, hol és milyen új vendégszobákat fogunk kialakítani az épületben.

A második szinten befejeződött a gipszkarton közfalak alapszerelése és az utólagos aktív falszigetelő zóna kialakítása (injektálás). Megkezdődött az épületgépészet szerelése. Megtörtént a külső csatornaszerelés az egyes rákötésekkel. A keleti szárny keleti és déli oldalán megkezdődött a külső vakolás. A villanyszerelés folyamatban van, a második szinten elkezdődött a vizesblokkok szerelése.

Ami az „A” épületrészt, vagyis a votlaképpeni reneszánsz emléket illeti, a külső homlokzaton folyik a WTA-vakolat felhordása. Az első szinten megtörtént az aljzatbeton szigetelése. Megtörtént az előkészület a közfalak készítéséhez. Az első szinten elkészült a közmű. A második szinten befejeződött a padlózat visszabontása és a feltöltés eltávolítása. A második szinten megtörtént a padlószintezés.

Az ambitus alatt folynak a feltárási munkálatok. Eközben feltárták a meglévő csapadékvíz elvezetést a kapualj alatt (400 mm beton kivezető cső), melyet ki kell pucolni és átvizsgálni a műszaki állapotát.

A restaurátorok folyamatosan dolgoznak a WTA-vakolat felhordásán és a festésen. Ezt a tereptől számítódó 50 cm magasságig, a végleges terepkialakítás szintjének meghatározásáig, ki kell hagyni.

A restaurátorok javaslatára és a műemlékvédelmi hivatal hozzájárulásával a külső kőkeretek szürkére lesznek festve.

A közeljövőben a dendrológus faanyag mintákat fog venni a két feltárt illemhelyről, és az istálló bejáró gerendáiból.

A munka tehát folyik, és ha így haladunk, tartható lesz a tervezett átadási határidő. Ami azt jelenti, hogy nagyjából egy év múlva átadhatjuk a magyar reneszánsz kastélyépítészet felújított gyöngyszemét.

Milyen színű lesz a borsi Rákóczi-kastély?

Nemrég ért félidejéhez a borsi Rákóczi-várkastély felújítása http://www.borsikastely.hu/folytatodik-a-rakoczi-kastely-felujitasa-borsiban-sajtovisszhang/ , a munka pedig azóta is zavartalanul folyik. Ha továbbra is így tudunk haladni, tartható a 2020 második felére tervezett átadás.
Néhány lényegesebb fejlemény: a B épületben, vagyis abban, amelyet az 1940-es években, a terület visszacsatolása idején végzett nagy restauráláskor illesztettek a kastélyhoz, és amely várhatóan szálláshelyként működik majd, befejeződött a központi fűtés szerelése.
A főépületben elkészült a liftakna, ami a majdani mozgásukban korlátozott látogatók emeletre jutása szempontjából is fontos (a kivitelezésnél természetesen akadálymentes épületet alakítunk ki).
Az épület külső homlokzatán megkezdődött a felújító vakolat felhordása. Mivel a lábazat vakolata nem érte el az előírt szabványt, ennek kijavítása szükséges. A restaurátorok javaslatot tettek a vakolat színezésére is, ezt a tervezők elfogadták. Vagyis most már tudhatjuk, hogy az újjávarázsolt Rákóczi-kastély tört fehér színű lesz.
A főépület második szintjén visszabontották a padlózatot.
A legutóbbi bejárás résztvevői a restaurátorok alapján a kőkeretek kialakításáról is döntöttek. Itt külön kell figyelni arra, hogy a meglévő fa ajtószárnyakat lehetőség szerint fel kell használni, így azok méreteit figyelembe kell venni a kő anyagú ajtókeretek gyártásánál.

Borsi a magasból

Novák Lajos és stábja május 1-jén járt Borsiban, ahol — többek között drónnal — felvételeket készítettek a felújítás aktuális állásáról. A képeken jól látszik, hogy az épület szerkezeti elemeinek rekonstrukciója jórészt befejeződött, a második ütemben a szakmunkáké lesz a főszerep.
A felújítás állásáról bővebben itt olvashat:

Folytatódik a Rákóczi-kastély felújítása Borsiban — sajtóvisszhang

Május 7-én sajtóbejárást és -tájékoztatót tartottunk Borsiban abból az alkalomból, hogy lezárult a Rákóczi-kastély felújításának első üteme, hogy — a kormány által megszavazott egy és negyed milliárd forintból — folytatódjon a projekt a második ütemmel, amelyben a szerkezeti munkák után elsősorban a szakipari munkáké lesz a főszerep. Ízelítő a sajtóvisszhangból.
Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója május 10-én az Info Rádió Aréna című műsorának vendége volt, ahol többek között a borsi projektről is beszélgetett Exterde Tiborral:
A Határok nélkül tudósítása erre az oldalra kattintva, a május 8-i adás harmadik harmadában hallható:

„Áldozati vakolat” és vadonatúj tagozatok – Helyzetjelentés a borsi Rákóczi-kastély felújítási munkáinak 2019. április 30-i készültségéről

A kastély történeti nyugati szárnya, az úgynevezett A-épület már elkészült szerkezetépítési munkái részeként megépültek az új emeletközi vasbetonfödémek, valamint a fa szerkezetű zárófödémek.

Megépült az új tetőszerkezet fóliatakarással, lécezve, bádogozva, kettős hódfarkú cserépfedéssel, továbbá az ámbitus tetőszerkezete és oszlopsora, valamint annak korlátja. Az udvar felől visszaépültek az egykori kémények, visszaadva a tető egykori ritmusát.

A földszinti helyiségek padlózata alatti talajcsere során kitermelték a földanyagot és annak helyére beépítették a zúzottkő térkitöltést. Megépült az épület közműellátásához szükséges vezetékek padozat alatti hálózata. Elkészült az alapfalak belső felületének szigetelőlemezes védelme és befejeződött a földszinti helyiségek aljzatbetonozása.

A nyugati szárnyban a földszinti terekben a nedves falakon a sók eltávolítására „áldozati vakolatot” hordtunk fel, amelyet a végleges felújító vakolat készítése előtt el fognak távolítani.

Kibontottuk a nyugati homlokzat elfalazott ablakait és a boltozott ajtónyílásokat a déli termek között.

Az ámbitus boltozott tartószerkezetén lévő feltöltés bontása és a feltárt szerkezet kiegészítő védelme után visszaépült a járószint. A mozgássérültek közlekedésének akadálymentesítésére szolgáló lift, valamint az ámbitusra felvezető lépcső szerkezetépítési munkái az emeletig elkészültek, a zárószerkezet kivitelezése készül.

Az építmény szerkezetén folyamatosan dolgoznak restaurátorok, feladatuk a kutatáson kívül a belső és külső homlokzatokon lévő ajtók és ablakok kőanyagú kereteinek felújítása és az újra faragott pótlandó elemek elhelyezése. Ennek során a tönkrement, formájukat vesztett, igen hiányos kőkereteket az eredeti profillal azonos tagozatokkal kiegészítették az udvari és nyugati homlokzaton. Az udvar felől az eredeti fészkekbe építették vissza a formailag teljesen hiteles timpanonokat, így az udvari homlokzat elkezdte visszanyerni eredeti fényét. Megtisztították és javították, kiegészítették a két kapu kőkereteit.

A külső homlokzatokon lévő ablakok restaurálásához kapcsolódóan megkezdődött a nyugati és északi homlokzatokon lévő történeti vakolatok restaurálása. Az egyes XVI-XVII. századi vakolatfoltokat konzerválták, szilárdították, a még fellelhető festésnyomokat rögzítették. A homlokzaton ezekhez a meglévő, eredeti vakolt felületekhez csatlakozva aprólékos kézi munkával kezdődött meg a homlokzat alapvakolatának felhordása.

Megtörténtek a régészeti szondázások, a feltárt falmaradványok geodéziai bemérése, dokumentálása, és folyamatban van a régészeti feltárások anyagának kiértékelése.

A kastély B-épületszárnyán a már megépült közbenső és záró új födémszerkezetek fölött befejeződött a tetőszerkezet ácsmunkáinak kivitelezése, a tetősík fóliaterítése és a tetőlécezése és a bádogos munkák továbbá a cserepezés kivitelezése is.

Befejeződtek a régészeti szondázások, melynek során a feltárt falmaradványokat konzerváltuk. A leletmentési előírások végrehajtása a kiviteli tervek részleges áttervezését és a műemlékvédelmi hatósággal történő ismételt jóváhagyatását igényelte. Az átdolgozott tervek elkészültek, így megépülhettek a tervmódosításokkal érintett lépcsőházi szerkezetek. Elkészült az ablakok nyílásainak bontása és a kávafalazások kivitelezése.

A padozatok bontását követően az alapfalak kiegészítő szigetelése mellé kőzúzalékos közbenső feltöltés, lezárására vasbeton lemez épült. A földszinti padozat alatt elkészült a közművezetékek hálózata és az azok bekötéséhez szükséges alapfalakon átvezető áttörések, csatlakozások.

Mindkét épületszárny I. építési ütemben tervezett szerkezetépítési munkálatai befejeződtek, rendeltetésszerű használathoz nélkülözhetetlen hiányok nincsenek, a 2019. április 30-i, tervezett határidőben a műszaki átadás–átvételi eljárás megkezdődött.

„Hogy méltó zarándokhely legyen!” — Megkezdődött a borsi Rákóczi-kastély felújításának második üteme

Május 7-én, kedden a szlovákiai Borsiban mutattuk be a sajtó képviselőinek a Rákóczi-kastély felújításának aktuális állapotát, egyúttal bejelentettük, hogy elkezdődött a rekonstrukció második üteme.

A tavaly szeptemberben kezdett restaurálás a szlovák és a magyar kormány együttműködésében zajlik. A magyar kormány első körben 805 millió forinttal támogatta a munkálatokat, egy idén februárban hozott kormányhatározatban pedig kevés híján újabb egy és negyed milliárd (1250000) forintot juttatott a projekt folytatására.

Borsi Sátoraljaújhelytől alig három, Kassától mintegy hatvan kilométerre fekszik. A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett ki pompás reneszánsz épületté. Az épület jelentőségét egyfelől az adja, hogy 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc, örökségvédelmi szempontból pedig ez felvidéki reneszánsz építészetünk egyik legszebb és legjelentősebb emléke.

Mint a Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos és Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója által tartott sajtótájékoztatón, illetve a felújítás egyik tervezője, Wittinger Zoltán által vezetett bejáráson kiderült, a felújítás a tervezett ütemben halad. 2019 áprilisára tető alá került az épület, és megtörtént a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítása, valamint a restaurátori munkálatok elvégzése. Az udvar felől visszaépültek az egykori kémények, visszaadva a tető egykori ritmusát. Megkezdődött a nyugati és északi homlokzatokon lévő történeti vakolatok restaurálása. Az egyes 16-17. századi vakolatfoltokat konzerválták, szilárdították, a még fellelhető festésnyomokat rögzítették. A homlokzaton ezekhez a meglévő, eredeti vakolt felületekhez csatlakozva aprólékos kézi munkával kezdődött meg a homlokzat alapvakolatának felhordása. A főépületben az emeletig elkészültek a mozgássérültek közlekedésének akadálymentesítésére szolgáló lift, valamint az ámbitusra felvezető lépcső szerkezetépítési munkái is.

Földváry Gábor hangsúlyozta: a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjének számító kastélyfelújítás változatlanul a magyar fél szívügye, mivel fontos, hogy a fejedelem szülőháza, amely régóta a magyarság zarándokhelye, méltó módon fogadja Rákóczi tisztelőit.

A kastély a helyreállítást követően várhatóan 2020 első felében nyílik újra a nagyközönség előtt, és egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató állandó kiállításnak ad majd otthont, amelynek létrehozásában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakemberei is részt vesznek. Az egyik földszinti helyiségben múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas teret alakítanak ki. Az épület ezenkívül rendezvény- és konferenciaközpontként hasznosul.