Borsi: épülnek a parkolók, átépül a híd

Mint arról nemrég beszámoltunk, a borsi Rákóczi-kastély felújítása a végéhez közeledik, a Teleki László Alapítvány szakemberei és Borsi önkormányzata már azon dolgoznak, hogy a jövő tavaszi megnyitás után elegendő látogatója is legyen a gyönyörű emlékhelynek .

De lássuk, hogy áll az építkezés! A főépületben villanyszerelési munkák folynak, felszerelték a külső, udvartéri lámpákat is. A földszinti múzeumshopban befejeződött a vakolatjavítás és megkezdődött a festés. Két emeleti helyiségben elhelyezték a cserépkályhák lábazatait és kialakították a fűtéskivezetést, megtörtént a nyomáspróba, és megkezdődött a próbafűtés.

Ami a „B” épületrészt, tehát az 1940-ben épült, most szálláshelyként hasznosuló szárnyat illeti, itt nemsokára berakják az összes műkő ablakpárkányt, hamarosan befejezik a vizesblokkok kialakítását, és megkezdték a szobák tapétázását.

A belső udvaron és a kastély közvetlen környezetében is látványos változások figyelhetők meg: az udvaron építik a romterületen átvezető utat, illetve kicserélték a szennyvízcsatornát. A kastély előtt folytatódott az út és a parkolók szegélyezése, a feltárt kőfalak koronáinak védelme, illetve a kastélyhoz vezető híd átépítése.

S hogy még mi van hátra? Az árnyékoló rolettákkal kapcsolatban szükséges a végső rábólintás, ha a műemlékvédelem és az építtető is igent mond rá, hamarosan ezeket is felszerelhetik. Az „A” épületrész második szintjén a vizesblokk mellett feltártak egy egykori vécéhelyiséget; hogy ennek mi legyen a sorsa, azzal kapcsolatban a műemléki szakemberek és a régészek válaszát várjuk. Kiderült ezenkívül, hogy az egyik vizesblokkba vezető ajtót szélesíteni kell, hogy beférhessen a mozgássérültek által használt tolókocsi.

A kastély szűkebb környezetének kialakításához szükséges elvégezni a fakivágásokat, az önkormányzat megadta a hatósági engedélyt.

A legutóbbi bejáráson megvitatták a híd kőburkolatának lerakási módját (a szélein két sor kötésben rakva, közepe pedig enyhe ívben). Mivel a hídhoz vezető útszint a terep alá kerül, a felek megegyeztek, hogy a Rákóczi-szobor körül plusz egy, illetve két lépcsőzetet kell kialakítani. Abban is megállapodtak, hogy a vizesárkon átvezető híd korlátja konzerválóanyaggal telített fenyőfából készül.