Kész az udvar, bent már takarítanak – a borsi helyzet

Így áll március elején a borsi Rákóczi-várkastély magyar, és európai uniós forrásokból történő felújítása – a rekonstrukció elkészült – most már az utolsó simítások is szinte teljesen készen vannak. Ha a járványhelyzet engedné, a kastélyt tulajdonképpen napokon belül meg lehetne nyitni a nagyközönség előtt; nagyon bízunk benne, hogy júniusban megvalósulhat a tervezett ünnepélyes átadás.

Lássuk a részleteket! A kastély belső terében lényegében befejeződött a takarítás. A szerverhelyiségből még hiányzik a szerverszekrény, illetve a klíma. A vizesblokkokban gyakorlatilag mindenhol helyükre kerültek a tükrök. Beszerelték a tetőablakot a lépcsőház megvilágítása céljából. A hotel és az étterem ablakaira felszerelték a függönyöket, az étterem tálalóeszközeinek beszerzése folyamatban van. Elhelyezték a bútorokat, lámpákat, kiegészítő darabokat a szállodai szobákban. A konyhai berendezések, gépek beépítése befejeződött, hamarosan érkeznek a konyhafelszerelési tárgyak. A múzeumshop berendezése is elkészült. A Rákóczi-kiállítás építési-szerelési munkáit a vírushelyzet körülményei között is folytatják.

Ami a kinti munkákat illeti, a tereprendezés a végéhez közeledik: a locsolórendszer kiépítése folyamatban van, ezután kerülhet sor a gyepszőnyeg lerakására. Az udvar és az út kőburkolása 95 százalékban elkészült. A szeméttárolót már csak be kell fedni. A kastély körüli vizesárok tisztítását és a tereprendezési munkáit elvégezték, még finom földréteggel takarják és füvesítik.