Borsi: alakul a szabadulószoba koncepciója

A felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély, II. Rákóczi Ferenc szülőházának felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje, amely a magyar kormány több milliárd forintos támogatásából valósul meg.

Az épület 2018-ban megkezdett rekonstrukciója lényegében elkészült, jelenleg a kastély közvetlen környezetének kialakítása folyik. A felújítást szervező II. Rákóczi nonprofit szervezet egyúttal azon dolgozik, hogy Borsit felhelyezze a turisztikai térképre: azt szeretnénk, ha jövő tavasztól, a kastély átadása után minél több anyaországi és határon túli család venné fel „túranaptárába” a magyar reneszánsz kastélyépítészet egyik legszebb alkotásának meglátogatását.

Ennek érdekében különböző turisztikai attrakciók is készülnek: lesz tematikus játszótér, virtuálisvalóság-játék, és még sok minden más. Most néhány mondatban a szabadulószoba koncepcióját mutatjuk be.

A Rákóczi Ferenc szökésén alapuló játék rövid bevezetője például így hangzik: „Letartóztatása napján Rákóczi Nagysárosban tartózkodott, ahol beteg feleségét látogatta meg. Ekkor adták kézbe nővére két hete feladott levelét: Longuevalt Linzben elfogták, leveleit elvették, egy kivételével, amelyet állítólag lenyelt. A levél elolvasásakor Rákóczi Lengyelországba akart menekülni, azonban nem volt elég pénze az úthoz. Remélte, hogy levélvivője az ő levelét nyelte le, és nem veszik őrizetbe, de súlyosan tévedett. Az este folyamán katonák érkeztek hozzá, akik elhurcolták őt az éjszaka közepén. Rákóczi így emlékezett meg a történtekről: „(..) erős ütéstől kinyílik az ágyhoz közeli ajtó, és két, általam jól ismert, Salm–ezredbeli százados gyertyával és pisztolyokkal fölfegyverezve körülvette az ágyat, és engem a császár nevében fogolynak nyilvánított.”

Rákóczi ezután Bécsújhelyre került a császár elleni szervezkedés több résztvevőjével együtt. A porosz származású bécsújhelyi várparancsnok, Lehmann Gottfried úgy gondolta, segítenie kell a fiatal magyar arisztokratán, akit ártatlannak vélt. Rákóczi tisztában volt vele: ha nem szökik meg, nem kerülheti el a felségárulás miatt rá kirótt halálbüntetést. Szökését gondosan megtervezte. Öt hónapos fogsága november 7-én ért véget – az akciót maga Lehmann szervezte.

A szabadulószobában kialakított játékban a résztvevőknek a fejedelem szökését kell „megszervezniük”.