Kandallóimitációk és terrakottapadló: Borsiban épül-szépül a kastély

Legutóbb március elején járt magyarországi szemléző csapat Borsiban a Rákóczi-várkastély felújításán. Alább röviden leírjuk, hogy halad az építkezés.
Az „A” épületrészben, azaz a történeti szárnyban folytatódik a lift szerelése. Folyamatban van a belső vakolatok kialakítása, és beszerelték a gázkazánokat, valamint zajlanak az ezzel összefüggő további szerelési munkálatok. Ugyanitt a fejedelmi lakosztályokban megkezdődött a villanyszerelés, és az egyikben felépítik egy korabeli cserépkályha rekonstruált másolatát.
Az ámbitus téglaburkolatával kapcsolatban döntés született: terrakotta 250x250x50 mm-es méretben lesz, homokágyban.
A „B” épületrészben – tehát az 1940-ben épült szárnyban kisebb, de megoldható kérdések merültek fel. Például: a kazánházban betervezett 2 darab 300 literes bojler nem fér el, ehelyett a szak-alvállalkozó javaslatára és a szaktervező beleegyezésével 1 darab 500 literest építenek be. Ennek a melegvíztermelő kapacitása óránként 641 liter/órával több lesz. Többletköltség ennek kapcsán nem jelentkezik. (Ebből is látszik, milyen sok apróság merül fel egy ekkora projekt során, de az is, hogy egy-egy elsőre problémának tűnő dolog akár előnyösebb eredményt is hozhat, mint az eredeti elképzelés.)
Még mindig a „B” épületrészben járva: a tetőtérben befejeződött a festés, és elkészült a padlóburkolat, továbbá elhelyezték az acél tartószerkezetet a klímaegységnek. Folytatódik a szellőzőberendezés szerelése, valamint az első szinten és a lépcsőházban a festés.
Folynak a régészeti munkák is: feltárási munkálatok zajlanak a pince körül, a kastély bejárati területein, ahol ezek miatt egy időre várhatóan az átjárást szüneteltetni kell.
A restaurátorok továbbra is szép feladatokkal szembesülnek. Folytatódnak a második szinti falak vakolásai. A lépcsőházban a kovácsolt vaskorlát marad az eredeti helyén, az alatta levő téglákat be kell vakolni, a tervező szerint kivételesen cementes habarccsal és mosható festett felülettel.
A restaurátorok megtalálták az „A” épületrész második szintjén a 2.11-es helyiségben az ablakpárkány vakolt nyomvonalát. A tervek szerint ide fa ablakpárkányok kerülnek, hogy vakolt lesz-e, vagy fa, ezt még eldönti a felelős tervező.