Borsi szemle videokonferencián

A koronavírus-járvány miatti korlátozások egyik következménye, hogy a Teleki László Alapítvány munkatársai, illetve a beruházás magyarországi tervezői, résztvevői nem tudnak részt venni a várkastélyban hetente tartott helyszíni szemléken. De mindenre van megoldás: a munkaterületet Nagyidai Balázs műszaki ellenőr járja be, aki legutóbb be is mutatta azt videokonferencia segítségével Dr. Diószegi Lászlónak, a Teleki László Alapítvány igazgatójának, Wittinger Zoltánnak, a felújítás társtervezőjének és Reichart Gyula projektmenedzsernek.
Az A épületrész fejedelmi lakosztályainak vizesblokkjaiban a szennyvízelvezetés kialakításán dolgoznak, a vízvezeték szerelése befejeződött. A második szinten folytatódik a villanyszerelés.
A B épületrészben a fűtésrendszer szabályozása zajlik, a második szinten burkolják a vizesblokkokat, a déli és nyugati oldalon glettelik a külső vakolatot. A belső ablakbélések vakolása befejeződött.
A régészeti munkák jórészt befejeződtek, a feltárási munkálatok eredményeit folyamatosan küldik a tervezőknek.
A restaurátori munkák is haladnak. Folytatódnak a második szinti falak vakolásai. A lépcsőházban a kovácsoltvas-korlát marad az eredeti helyén, az alatta lévő téglákat bevakolták. A sarokbástya első szintjén befejeződött a kőkeretek restaurálása, folyamatban van a vakolatok javítása, folytatódik a meszelés. Az ámbitus téglafalának restaurálása hamarosan elkészül. A sarokbástya első szintjére a Villard cég által gyártott két kő ajtókeret kerül.
Folyik a várkastély közvetlen környezetének rendbetétele is. Az önkormányzat kiirtotta a B épületrész keleti és észak-keleti részén lévő vadfákat, bokrokat, cserjéket, és a területen lévő kommunális hulladék elszállításáról is gondoskodik.
A Rákóczi-kastély felújítási munkáival kapcsolatban április 07-én délután elektronikusan lebonyolított munkaértekezletre került sor. Dr. Diószegi László a videokonferencián bemutatta a felújítás III. ütemének terveit, beszámolt az ezekkel kapcsolatos eddigi fejleményekről. Kiderült: a kastély szűk környezetére vonatkozó tájépítészeti, rendezési engedélyezési tervek elkészültek, április 30-ig a kivitelezési terveket is leszállítják. A III. ütem kivitelezése július elején elindítható. A Teleki László Alapítvány részéről a videokonferencia résztvevője volt Dr. Diószeg László igazgató, Káldi Gyula építész, Reichart Gyula projektmenedzser, Nagyidai Balázs műszaki ellenőr és Csörögi Gáborné projekt ügyintéző. A tervezői oldalról Dr. Pásztor Péter és Wittinger Zoltán, valamint Dr. Krcho János, a kivitelező Épszer Zrt. képviseletében Kocsi László igazgató és Karászi Csaba főmérnök kapcsolódott az elektonikus úton tartott munkaértekezlethez.