Milyen színű lesz a borsi Rákóczi-kastély?

Nemrég ért félidejéhez a borsi Rákóczi-várkastély felújítása http://www.borsikastely.hu/folytatodik-a-rakoczi-kastely-felujitasa-borsiban-sajtovisszhang/ , a munka pedig azóta is zavartalanul folyik. Ha továbbra is így tudunk haladni, tartható a 2020 második felére tervezett átadás.
Néhány lényegesebb fejlemény: a B épületben, vagyis abban, amelyet az 1940-es években, a terület visszacsatolása idején végzett nagy restauráláskor illesztettek a kastélyhoz, és amely várhatóan szálláshelyként működik majd, befejeződött a központi fűtés szerelése.
A főépületben elkészült a liftakna, ami a majdani mozgásukban korlátozott látogatók emeletre jutása szempontjából is fontos (a kivitelezésnél természetesen akadálymentes épületet alakítunk ki).
Az épület külső homlokzatán megkezdődött a felújító vakolat felhordása. Mivel a lábazat vakolata nem érte el az előírt szabványt, ennek kijavítása szükséges. A restaurátorok javaslatot tettek a vakolat színezésére is, ezt a tervezők elfogadták. Vagyis most már tudhatjuk, hogy az újjávarázsolt Rákóczi-kastély tört fehér színű lesz.
A főépület második szintjén visszabontották a padlózatot.
A legutóbbi bejárás résztvevői a restaurátorok alapján a kőkeretek kialakításáról is döntöttek. Itt külön kell figyelni arra, hogy a meglévő fa ajtószárnyakat lehetőség szerint fel kell használni, így azok méreteit figyelembe kell venni a kő anyagú ajtókeretek gyártásánál.