Dolgos július: hogyan áll a borsi felújítás?

Miközben tombol a nyár, a Teleki László Alapítvány munkatársai hétről hétre megtartják “folyamatelemző és kapcsolattartó munkaértekezleteiket” Borsiban, a Rákóczi-kastélyban. Hogy hogyan áll a fejedelem szülőházának felújítása? Az elmúlt hónap szemléiből szemezgetünk.

Lássuk először is a “B” épületrészt, vagyis azt, amelyiket az 1940-es években, a kastély nagy restaurálásakor illesztettek az eredeti reneszánsz várkastélyhoz, és amely a felújítás után várhatóan szálláshelyként hasznosul – épp nemrég derült ki, hol és milyen új vendégszobákat fogunk kialakítani az épületben.

A második szinten befejeződött a gipszkarton közfalak alapszerelése és az utólagos aktív falszigetelő zóna kialakítása (injektálás). Megkezdődött az épületgépészet szerelése. Megtörtént a külső csatornaszerelés az egyes rákötésekkel. A keleti szárny keleti és déli oldalán megkezdődött a külső vakolás. A villanyszerelés folyamatban van, a második szinten elkezdődött a vizesblokkok szerelése.

Ami az „A” épületrészt, vagyis a votlaképpeni reneszánsz emléket illeti, a külső homlokzaton folyik a WTA-vakolat felhordása. Az első szinten megtörtént az aljzatbeton szigetelése. Megtörtént az előkészület a közfalak készítéséhez. Az első szinten elkészült a közmű. A második szinten befejeződött a padlózat visszabontása és a feltöltés eltávolítása. A második szinten megtörtént a padlószintezés.

Az ambitus alatt folynak a feltárási munkálatok. Eközben feltárták a meglévő csapadékvíz elvezetést a kapualj alatt (400 mm beton kivezető cső), melyet ki kell pucolni és átvizsgálni a műszaki állapotát.

A restaurátorok folyamatosan dolgoznak a WTA-vakolat felhordásán és a festésen. Ezt a tereptől számítódó 50 cm magasságig, a végleges terepkialakítás szintjének meghatározásáig, ki kell hagyni.

A restaurátorok javaslatára és a műemlékvédelmi hivatal hozzájárulásával a külső kőkeretek szürkére lesznek festve.

A közeljövőben a dendrológus faanyag mintákat fog venni a két feltárt illemhelyről, és az istálló bejáró gerendáiból.

A munka tehát folyik, és ha így haladunk, tartható lesz a tervezett átadási határidő. Ami azt jelenti, hogy nagyjából egy év múlva átadhatjuk a magyar reneszánsz kastélyépítészet felújított gyöngyszemét.