Borsi: odabent gőzerővel folynak a munkálatok

Kívülről gyönyörű – belül is, ám ott még javában zajlanak a felújítási munkák, hogy a borsi Rákóczi-várkastély korszerű, minden igényt kialakító épület legyen.
Ami a január közepi állapotot illeti, a főépületben folytatódik a padlástéri fafödém takarítása, a párazáró fólia és hőszigetelés lerakása. Az ámbitus alatt befejeződött a bekavicsolás és a Dörken-fólia lerakása, és megkezdődött az emeleti vizesblokkok vakolása a déli épületrészen.
A „B” épületrészben folytatódik a válaszfalak és mennyezet gipszkartonozása, a padlófűtés szerelése, a tetőtéri légtechnika szigetelése és a villanyszerelés.
Zajlanak a régészeti munkák is. Várunk a régészeti munkák zárójelentésére, ez szükséges az udvari tervek kidolgozásához. Január 23-án tájépítészek bevonásával tartanak bejárást a tervezők a végleges udvartér és romterület rendezése ügyében. A bejáráson remélhetőleg a régészeti szakértő is részt vesz.
Különösen látványosak a restaurátori munkák. A restaurátorok megkezdték a munkálatok folytatását a sarokbástyánál. A január közepi szemle résztvevői megvitatták a második szinten található meglévő ablakszegélyek cseréjét. A konyha berendezési tervére új javaslatot ad a tervező szaktervezője, figyelembe véve az átadott szaktanácsadói javaslatokat. A belső berendezési tervek február végére várhatóak. Az ámbitusra felvitt vakolaton repedések jelentek meg, melyekkel kapcsolatban várják a statikus szakvéleményét. Előzetes tájékoztatás szerint csak száradási zsugorodás okozta a repedéseket.