Helyzetjelentés a felújításról: izgalmas részletek

A borsi Rákóczi-várkastély felújítása annak rendje és módja szerint halad. Zajlanak a kevésbé látványos, ám annál fontosabb munkálatok: az „A” épületrészben beszerelték a lakosztályok vizesblokkjaiban a szennyvízelvezetést, a vízvezetéket, a szellőztetést. A második szinten folytatódik a villanyvezeték szerelése, befejeződött a mestergerenda csavaros rögzítése, folytatódik a padlók párnafa berakása, szigetelése és a párnafa deszkázása. Ugyanitt megkezdődött a padlófűtés lerakása, megtörtént a padlókonvektorok berakása.

A „B” épületrészben az első szinten folytatódik a mennyezet gipszkartonnal történő burkolása, az éttermi részen beépítették az oldalsó szellőzőrácsokat. A konyhában befejeződött a gipszkarton mennyezet festése, a második szinten befejezés előtt van a vizesblokkok burkolása. Folytatódnak a festési munkálatok, a déli és nyugati homlokzatokon pedig folyamatban van a vakolat festése.

Ezek eddig lényeges, de nem a címben ígért „izgalmas” részletek. De akad azokból is. Jó hír, hogy befejeződtek a régészeti munkák, készül az ásatási zárójelentés.

Nem tétlenkednek a restaurátorok sem: vakolják a második szinti falakat, a sarokbástya első szintjén befejezték a kőkeretek restaurálását, javítják a vakolatokat. Elkészültek a Henyei-lépcső két bemutatott lépcsőfokának felújításával és az ámbitus téglafalának restaurálásával. Folytatódik a belső kőkeretek festése és a kapualj boltívvakolatainak javítása.

Több kérdés mellett felmerült, hogy a restaurálás után hová kerüljenek a kapualj emléktáblái: erre a tervezők tesznek majd javaslatot. Arról pedig a beruházó dönt nemsokára, hogy a bejárati kapualj megvilágítását milyen megoldással készítsék el.

A legutóbbi (videokonferenciás) bejárás résztvevői megegyeztek abban, hogy az „A” épületrész fejedelmi lakosztályaiban nem szükségesek a kártyás ajtók, mivel ezek történelmi jellegű ajtók, kulcsos nyitás javasolt. Javasolták emellett, hogy a feltárt és megmaradt kövek, illetve kőkeretek maradványait mutassák be egy lapidáriumban.